Přebytek běžného účtu Ruska díky drahé ropě nejvyšší za 3 roky

02.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. dubna (ČTK) - Přebytek bilance běžného účtu Ruska se loni zvýšil o 39 procent na 98,8 miliardy USD (1,8 bilionu Kč), což byla nejvyšší hodnota za tři roky. Příjmy zvýšilo oživení cen ropy, analytici však varují, že se zemi letos nepodaří tento výkon zopakovat.

Centrální banka v dnešní zprávě dodala, že v roce 2010 přebytek činil 71,08 miliardy USD a v roce 2009 to bylo 48,6 miliardy USD. Běžný účet je širším měřítkem obchodu země se zbožím a službami.

Analytici čekají přebytek bilance i letos, ale vyšší domácí spotřeba a odhadovaný růst hrubého domácího produktu o 3,7 procenta podpoří dovoz, a přebytek se tak sníží. "Vzhledem k ekonomickému růstu, růstu dovozu, letos bude přebytek kolem 85 miliard USD," uvedl hlavní ekonom moskevské pobočky Bank of America Merill Lynch Vladimir Osakovskij. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávají v průměru letos přebytek 71,1 miliardy USD.

Průměrná cena ruské uralské ropy loni stoupla na 103,4 dolaru za barel z 81,7 dolaru o rok dříve. Rubl pak zpevnil o téměř devět procent vůči dolaru a šest procent k euru. Loňský údaj však zaostal za rokem 2008, kdy ceny ropy stouply na rekordních téměř 150 dolaru za barel, pak však trh kvůli finanční krizi zkolaboval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK