Růst v americkém zpracovatelském průmyslu se v březnu zrychlil

02.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. dubna (ČTK) - Růst aktivity v americkém zpracovatelském průmyslu se minulý měsíc po únorovém zpomalení opět zrychlil a jeho index se přiblížil lednovému maximu za sedm měsíců. Plyne to z dnešních údajů institutu ISM, založených na průzkumech u nákupních manažerů. Aktivita ve stavebním sektoru měřená výdaji stavebních firem naproti tomu podle jiných dnešních údajů klesla.

Index aktivity zpracovatelského průmyslu v březnu vzrostl na 53,4 bodu z únorových 52,4 bodu. V lednu ukazatel dosáhl sedmiměsíčního maxima 54,1 bodu. Hodnota indexu nad hranicí 50 bodů signalizuje růst aktivity.

Ukazatel zaměstnanosti v průmyslu dosáhl v březnu devítiměsíčního maxima. Za poslední tři měsíce vytvořily průmyslové podniky v USA více než 100.000 pracovních míst, což byla zhruba sedmina celkového čtvrtletního přírůstku.

Další dnešní údaje ukázaly, že americké stavební firmy omezily v únoru aktivitu druhý měsíc po sobě. Stavební výdaje se snížily o 1,1 procenta, což byl nejhlubší pokles za sedm měsíců. V celoročním a sezonně upraveném přepočtu byly výdaje v únoru jen 6,1 procenta nad minimem z března 2011 a asi třetinu pod maximem dosaženým za boomu na trhu obytných realit v letech před hypoteční a finanční krizí.

Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla nejrychlejším tempem za poslední rok a půl. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 3,0 procenta po růstu o 1,8 procenta ve třetím čtvrtletí.

Dnešní podobné údaje z eurozóny ukázaly ve zpracovatelském průmyslu za březen další prohloubení poklesu a vyvolaly nové obavy z pádu měnové unie do nové recese. Index nákupních manažerů pro zpracovatelský sektor firmy Markit se snížil na tříměsíční minimum 47,7 bodu z únorových 49 bodů, tedy ještě hlouběji pod padesátibodovou hranici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK