Firmám se od roku 2014 pravděpodobně ztíží přístup k penězům z EU

02.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Firmy budou mít od roku 2014 pravděpodobně obtížnější přístup k penězům z evropských fondů než nyní. Může se zvýšit podíl například výhodných úvěrů na úkor obvyklých dotací, vyšší bude také asi míra spoluúčasti podniků. Na semináři Asociace pro mezinárodní otázky to dnes řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

"Z některých sektorů máme signály, že přílivem laciných prostředků z EU dochází k pokřivení trhu," uvedl náměstek. Přísnější podmínky pro získání unijní podpory proto podle něj mají zajistit, že se peníze dostanou jen k životaschopným firmám. "Sníží se také míra korupce, protože návratné prostředky nejsou tak atraktivní, jako dotace," poznamenal Braun.

Finance z Bruselu jsou pro evropské firmy klíčové v boji s dopady hospodářské recese, řekla na dnešním semináři Milena Jaburková ze Svazu průmyslu a dopravy a současně představitelka společnosti IBM. "Tyto peníze jsou jedním z mála zdrojů, které můžou oživit evropskou ekonomiku jako takovou, proto je důležité, jak tyto zdroje budou využity," uvedla.

Kolik peněz bude mít Česko v EU k dispozici v unijním rozpočtovém období 2014-2020, zatím jasné není. Podle již dřívějších vyjádření zástupců MMR je ale možné, že to bude méně peněz než v aktuálním období. Peníze mají směřovat například do budování infrastruktury, mají také pomoci zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky.

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu zhruba 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj zhruba 779 miliard korun.

Čerpání dotací v Česku doprovází v posledních měsících řada problémů. Evropská komise vytýká České republice například nedostatečnou kontrolu a audit. Čas na nápravu dostala vláda do června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK