Veterináři vrátili do Německa páchnoucí kuřecí separát

02.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Státní veterinární správa (SVS) v uplynulém týdnu vrátila zpět výrobci více než 20 tun kuřecího strojně odděleného masa z Německa určeného do výroby. Maso zadržené inspektory na Vysočině páchlo a vykazovalo změny barvy, informoval dnes ČTK mluvčí SVS Josef Duben, podle něhož odhalili přestupky kontroloři také v dalších regionech.

Strojně oddělené maso známé také jako separát se získává například ze zbytků svaloviny na kostře drůbeže. Separát, jehož použití oproti použití samotného masa zlevňuje masné výrobky, obsahuje podle nedávného vyjádření Českého svazu zpracovatelů masa necelá pětina masných výrobků v ČR.

Výrobce na jižní Moravě podle Dubna nenahlásil celkem devět zásilek masa a výrobků z něj ze Slovenska o celkové hmotnosti zhruba 2000 kilogramů. S dovozcem bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty, uvedl Duben.

Na základě vládního nařízení přitom musí od loňského května dovozci potravin živočišného původu nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do ČR o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Pokud tak neučiní, hrozí jim až milionová pokuta.

Na Liberecku veterináři odhalili zhruba 60 kilogramů prošlých masných výrobků. Řeznictví na Vysočině pak porušilo zákon o potravinách tím, že u prodávaného hovězího masa nevystavilo požadované informace. O uložení případné pokuty a její výši se rozhodne ve správním řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK