Americké akcie překonaly slabost a přešly k výraznému růstu

02.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy dnes překonaly počáteční slabost a v polovině obchodování už výrazně rostly. Podpořilo je obnovení růstu průmyslové aktivity v USA a oživení cen surovin na trhích.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) stoupl o 0,5 procenta na zhruba 13.273 bodů. Širší index S&P 500 získával 0,75 procenta a souhrnný index trhu Nasdaq posílil stejným tempem na 3114 bodů.

Růst aktivity v americkém zpracovatelském průmyslu se minulý měsíc po únorovém zpomalení opět zrychlil a jeho index se přiblížil lednovému maximu za sedm měsíců. Náladu trhu zpočátku podkopávalo prohloubení poklesu ve zpracovatelském průmyslu zemí eurozóny.

Akcie dnes začaly mírným poklesem, poté ale postupně oživovaly. Vzhůru je táhl sektor energetiky a odvětví surovin a materiálů, které reagovaly na oživení cen ropy a dalších komodit.

Hlavní americké akciové indexy v pátek uzavřely nejúspěšnější čtvrtletí za více než dva roky. Dow Jones získal 8,1 procenta a index S&P 500 12 procent. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl dokonce o 18,7 procenta a zaznamenal nejsilnější čtvrtletní růst za posledních 21 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK