Pražská burza smazala pondělní ztrátu, CME přidala přes 9 procent

03.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne smazala pondělní ztrátu a posílila. Hlavní index PX si v 11:00 připisoval 0,68 procenta na 974,3 bodu. Burzu táhne vzhůru energetická firma ČEZ, těžební NWR a bankovní tituly. Nejvýrazněji dopoledne rostou akcie mediální CME, vyplývá z výsledků burzy.

Cenné papíry CME zatím přidaly více než devět procent na 152 korun. Na pražské burze tak dorovnávají pondělní růst o bezmála 20 procent v USA. Hnacím motorem zpevňování jsou spekulace o možném převzetí ze strany minoritního vlastníka Time Warner, které podle Pavola Mokoše z Patria Direct opět rozdmýchala analýza Merrill Lynch.

Akcie ČEZ si připisují 0,16 procenta při ceně nad 804 korunami. Společnost dnes oznámila, že navrhne letošní valné hromadě akcionářů hrubou dividendu ze zisku roku 2011 ve výši 45 korun na akcii. Výše navrhované dividendy je tak na horní hranici rozmezí a je v souladu s očekáváními. Řádná valná hromada by měla být svolána na 26. června.

O zhruba procento kolem 427 korun je proti pondělku silnější rakouská Erste Bank, Komerční banka posiluje o 0,63 procenta na 3703 korun.

Daří se také akciím NWR, které se obchodují bezmála o dvě procenta silnější na 134 korunách. Odboráři těžební firmy OKD, která je součástí NWR, v pondělí odvolali stávkovou pohotovost. Tu vyhlásili koncem února, protože se s vedením OKD nemohli shodnout na nárůstu mezd. "Minulý týden však v referendu nesehnali dostatek hlasů pro to, aby mohli vyhlásit stávku. Akcie NWR rostou nejrychleji za poslední týden," uvedl Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK