Pražská burza ztratila ranní zisky a opět oslabila

03.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Pražská burza podobně jako většina evropských trhů neudržela ranní zisky a dále oslabila. Závěrečný hlavní index PX ztratil 0,26 procenta na 965,2 bodu. Nedařilo se zejména akciím Komerční banky, developera Orco, elektrárenské firmy ČEZ a operátora Telefónica O2. Rostly cenné papíry těžařské NWR, petrochemického Unipetrolu, tabákové firmy Philip Morris ČR a o více než pět procent stouply akcie mediální skupiny CME. Vyplývá to z výsledků burzy.

Evropské trhy podle Miroslava Adamkoviče neudržely počáteční mírný optimismus a korigovaly předchozí zisky. "Nervozitu především u finančních titulů vyvolává rostoucí riziková přirážka u španělských dluhopisů," dodal.

Největší ztrátu dnes měly akcie Orka, a to 3,41 procenta na 92,50 procenta. Akcie Komerční banky klesly o 1,39 procenta na 3629 korun, akcie Telefóniky ztratily 0,59 procenta na 387,50 koruny a ČEZ přišel o 0,40 procenta na 799,80 koruny.

Společnost ČEZ dnes oznámila, že navrhne letošní valné hromadě akcionářů hrubou dividendu ze zisku roku 2011 ve výši 45 korun na akcii. Výše navrhované dividendy je tak na horní hranici rozmezí a je v souladu s očekáváními. Řádná valná hromada by měla být svolána na 26. června.

Akcie CME přidaly 5,17 procenta na 146,50 koruny a dohnaly tak alespoň část pondělního skoku na americké burze o skoro 20 procent, ačkoli po otevření pražského trhu přidávaly přes 12 procent, upozornil Adamkovič. Hnacím motorem zpevňování jsou podle analytiků spekulace o možném převzetí ze strany minoritního vlastníka Time Warner.

Dařilo se také akciím NWR, které uzavřely výše o 1,37 procenta na 133 korun. Odboráři těžební firmy OKD, která je součástí NWR, v pondělí odvolali stávkovou pohotovost. Tu vyhlásili koncem února, protože se s vedením OKD nemohli shodnout na nárůstu mezd. "Minulý týden však v referendu nesehnali dostatek hlasů pro to, aby mohli vyhlásit stávku. Akcie NWR dnes podle Pavla Mokoše z Patria Direct rostly nejrychleji za poslední týden.

Slušné zisky si za absence kurzotvorných zpráv připsal Unipetrol, a to 1,80 procenta na 174,50 koruny. Růstem ukončily obchodování ještě akcie Philip Morris a posílily o 0,82 procenta na 11.700 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK