Americké akcie zahájily dnes sestupem z mnohaletých maxim

03.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. dubna (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování sestupovaly z pondělních mnohaletých maxim. Vyšly sice příznivé zprávy z automobilového trhu a průmyslu, těm se ale trh podpořit nepodařilo.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztratil o 0,4 procenta a pohyboval se kolem 13.213 bodů. Širší index S&P 500 oslabil stejným tempem na 1413 bodů a souhrnný index trhu Nasdaq klesl o 0,1 procenta na 3116 bodů.

V pondělí Dow Jones vystoupil na maximum od konce roku 2007, S&P 500 dosáhl maxima od května 2008 a Nasdaq byl nejvýše od konce roku 2000. Trh navázal na silný výkon prvního čtvrtletí, které bylo pro americké akcie nejlepší za více než deset let.

"První čtvrtletí bylo velmi silné a nebylo divu, že se to přelilo ještě do včerejška. Dnes naopak je šance na přestávku, zvláště když míříme do období čtvrtletních výsledkových zpráv," řekl agentuře Reuters James Dunigan z investiční společnosti PNC Wealth Management.

Nové zakázky pro americký průmysl v únoru oživily z lednového poklesu, což naznačilo pokračování příznivého vývoje. V silném růstu podle průběžných zpráv automobilek pokračoval v březnu prodej automobilů v USA.

Investoři nyní čekají na zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Dokument by mohl naznačit, zda se Fed chystá k dalším krokům ve stimulaci ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK