Řecko prodloužilo termín pro výměnu dluhopisů do 11. dubna

05.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 5. dubna (ČTK) - Řecko opět prodloužilo konečný termín, do kterého mohou držitelé řeckých státních dluhopisů vydaných podle jiného než řeckého práva přijmout podmínky výměny těchto papírů. Nový termín je stanoven na 11. dubna a Řecko jej posunulo už podruhé. Úřady tak získají více času na formulaci odpovědi těm investorům, kterým se podmínky výměny nezamlouvají.

Vláda oznámila, že s těmi věřiteli, kteří souhlasí, dokončí 11. dubna výměnu dluhopisů v objemu 20,27 miliardy eur (asi 498,6 miliardy Kč). To odpovídá zhruba 72 procentům dluhopisů vydaných podle zahraničního práva. Zbývající věřitelé, kteří s podmínkami výměny nesouhlasí, se budou moci do 20. dubna připojit.

Vláda už termín pro výměnu dluhopisů dříve posunula na 4. dubna. Kabinet uvedl, že země si nemůže dovolit v plné výši vyplatit věřitele, kteří nesouhlasí. Podmínky výměny, na které museli v březnu přistoupit ostatní věřitelé, prý představují nejlepší nabídku.

Řecko 12. března dokončilo drtivou část výměny dluhopisů, v jejímž rámci vyměnilo papíry v nominální hodnotě 177 miliard eur (asi 4,4 bilionu Kč). Šlo o dluhopisy vydané podle řeckého práva, které držely především řecké banky. V portfoliích je ale měl i nezanedbatelný počet zahraničních bank, včetně francouzských a německých.

Věřitelé dostali za původní dluhopisy nové cenné papíry, které ale mají delší splatnost a jsou méně úročeny. Soukromí věřitelé tak v souvislosti s výměnou dluhopisů ztratili až 74 procent investice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK