Výroba v britských podnicích v únoru nečekaně klesla

05.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. dubna (ČTK) - Výroba v britských podnicích v únoru klesla o celé jedno procento, což je mnohem víc než v předchozím měsíci. Znamená to zároveň velké překvapení pro finanční trhy, které čekaly, že stav britské ekonomiky se postupně zlepšuje. Nová čísla tamního statistického úřadu ale naznačují opak. Únorový propad zpracovatelského sektoru je totiž nejhlubší za poslední téměř rok.

Vývoj za únor neodpovídá průzkumu soukromých organizací, které uváděly, že ekonomika pokračuje v oživení. Hrubý domácí produkt Velké Británie se v závěru loňského roku snížil, což tamní centrální banku přimělo k tomu, aby sáhla k dalším opatřením na podporu ekonomiky. Současný vývoj napovídá, že s ukončením této politiky Bank of England spěchat nebude.

Zprávy o vývoji ekonomiky od začátku roku nevyznívaly špatně, což za první čtvrtletí potvrdil také růst indexu nákupních manažerů. Ten sleduje aktivitu ve zpracovatelském sektoru a službách.

Únorový pokles výroby ve zpracovatelském sektoru o jedno procento navazuje na pokles o 0,3 procenta v lednu. Zpřesněné údaje jsou navíc horší, než předběžná data, podle kterých v lednu výroba o 0,1 procenta vzrostla. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že o 0,1 procenta se výroba zvýší také v únoru.

Meziroční propad výroby se tak prohloubil na 1,4 procenta, zatímco v lednu po zpřesnění dat činil 0,1 procenta. Předběžné údaje hovořily ještě o růstu v rozsahu 0,3 procenta. Analytici za únor očekávali meziroční růst 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK