Německo a Švýcarsko podepsaly novou dohodu o daních

05.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zástupci Německa a Švýcarska dnes podepsali dodatek ke smlouvě o společném postupu v boji proti daňovým únikům. Německá státní pokladna by díky tomu mohla v příštím roce získat navíc asi deset miliard eur (zhruba 246 miliard Kč). Švýcaři podle německých činitelů přistoupili na přísnější podmínky, které v původní smlouvě nebyly a které Německo vyžadovalo.

 

Německé ministerstvo financí uvedlo, že dodatek k bilaterální smlouvě dnes ve Švýcarsku podepsali zástupci obou zemí. Nová smlouva umožní německým občanům, kteří mají nepřiznaný majetek ve Švýcarsku, vyhnout se trestu, pokud přistoupí na jednorázovou platbu ve výši 21 až 41 procent z objemu tohoto majetku. V předchozí smlouvě byla sazba daně stanovena na 19 až 34 procent.

Německé úřady budou mít díky dodatku i širší možnosti, jak si zajistit informace o účtech německých občanů. Nově jim bude stačit pouhé podezření, že někdo má ve Švýcarsku majetek a doma v Německu jej nedaní. Podmínky původní smlouvy se musely dohodnout znovu, protože horní komora německého parlamentu, která zastupuje zájmy 16 spolkových zemí, požádala o přísnější sankce proti neplatičům daní.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK