Euro kleslo na nové třítýdenní minimum kvůli Španělsku

05.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Euro se dnes propadlo na nové třítýdenní minimum vůči americkému dolaru i japonskému jenu. Jednotná evropská měna pokračuje v poklesu kvůli rostoucím obavám investorů ohledně finanční situace Španělska.

 

Euro vůči dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,3057 USD, tedy na nejnižší úroveň od poloviny minulého měsíce. Vůči jenu kleslo o procento na 107,047 JPY, napsala agentura Reuters.

Španělská vláda ve středu prodala nové víceleté dluhopisy za celkem 2,6 miliardy eur (64 miliard Kč). Získala tak jen minimum toho, co původně plánovala. Na Španělsko se nyní zaměřuje pozornost investorů a středeční aukce ukázala, že vládní plány úspor jejich obavy z nového kola dluhové krize nezmírnily.

"Za dnešním pohybem eura stojí růst výnosů u španělských a italských dluhopisů. Tento tlak bude pravděpodobně pokračovat," uvedl analytik Adrian Schmidt ze společnosti Lloyds Banking Group. "Trh si uvědomil, že okraj Evropy zůstává ze strukturálního hlediska pod mimořádným tlakem," dodal Jeremy Stretch z firmy CIBC.

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi ve středu uvedl, že hospodářské vyhlídky zemí eurozóny se kvůli dopadům přetrvávající dluhové krize mohou ještě zhoršit. ECB ve středu podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK