Počet nových žádostí o podporu v USA byl nejnižší za 4 roky

05.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Počet Američanů žádajících minulý týden o podporu v nezaměstnanosti klesl na nové čtyřleté minimum. Propouštění se snižuje a trh práce posiluje. Zpráva ministerstva práce je dalším pozitivním signálem o stavu trhu práce před páteční zprávou o vývoji nezaměstnanosti za březen.

 

Podle údajů ministerstva se počet žádostí snížil o 6000 na sezonně upravených 357.000. To je nejnižší počet od dubna 2008. Když počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesne trvale pod 375.000 tak to obvykle signalizuje, že najímání nových zaměstnanců je dostatečně vysoké, aby se snížila míra nezaměstnanosti.

Ve čtyřtýdenním průměru, což je méně nestabilní měřítko, se počet nových žádostí snížil na 361.750, což je také nejméně za čtyři roky. Průměr za posledních šest měsíců pak klesl o téměř 13 procent.

Najímání nových zaměstnanců oživuje, protože ekonomika vykazuje signály stabilního růstu. Zatím se to však nepromítá do růstu mezd. Příjmy Američanů v únoru stouply jen o 0,2 procent, stejně jako v lednu. Po započtení vlivu inflace dokonce příjmy po zdanění již druhý měsíc za sebou klesly, napsala agentura AP.

Zlepšení na trhu práce ukazuje i další statistika. Konzultační společnost Challenger, Gray & Christmas dnes uvedla, že plány na propouštění zaměstnanců ve Spojených státech v březnu klesly na nejnižší úroveň za deset měsíců díky menšímu rušení pracovních míst ve vládním sektoru. Američtí zaměstnavatelé minulý měsíc ohlásili plány na propuštění 37.880 pracovníků. To představuje pokles o více než čtvrtinu ve srovnání s únorovými plány a nejnižší úroveň od loňského května.

Organizace ADP ve středu uvedla, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v březnu vytvořili 209.000 pracovních míst. Výsledek mírně překonal očekávání analytiků, kteří počítali se vznikem 200.000 míst.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK