Benzin zdražil na další rekord 37,45 Kč/l, nafta zlevňuje

05.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - Zdražování nejprodávanějšího benzinu Natural 95 neustává, za uplynulý týden vzrostla průměrná cena o 24 haléřů na nový rekord 37,45 koruny za litr. Nafta zlevnila o šest haléřů na 36,80 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Cena ropy Brent se nyní pohybuje nad 120 USD za barel, americká lehká ropa WTI kolem 100 dolarů za barel. Rostla cena benzinu na burze v Rotterdamu a kurz koruny stagnuje, což motoristům nepomáhá. Analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum předpovídal na tento týden zdražení benzinu o desítky haléřů.

Rekordní ceny pohonných hmot podle odborníků sníží poptávku. Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu odhaduje pokles spotřeby u benzinu kolem osmi procent. Spotřeba nafty je spíš závislá na ekonomickém vývoji, pokles se odhaduje na tři až pět procent.

Dlouhodobě nejdražší pohonné hmoty jsou v Jihomoravském kraji, kde litr benzinu stojí již 38 korun a nafta se prodává za 37,26 Kč/l. V Praze stojí benzin v průměru 37,88 Kč/l, některé pumpy u frekventovaných silnic ale tlačí ceny i výše.

Mezi nejlevnější kraje patří Jihočeský kraj. Tam řidiči tankují benzin za 36,94 Kč/l, diesel stojí 36,19 Kč/l.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK