Ropa opět zlevňuje, Brent ale zůstává nad 122 dolary

09.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny ropy na světových trzích opět klesají, dolů je táhne především horší statistika z amerického trhu práce a také vývoj kolem Íránu. Teherán totiž souhlasil s obnovením rozhovorů o svém jaderném programu, čímž pomohl zmírnit obavy z narušení zásobování ropou z oblasti Blízkého východu.

 

Barel severomořské ropy Brent se odpoledne prodával za zhruba 122,30 USD a proti stavu z konce minulého týdne byl skoro o celé procento levnější. Ještě vyšší ztráty měla americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI), která se dostala na 101,90 USD.

"Pokud z rozhovorů s Íránem vzejde něco pozitivního a neskočí to hned fiaskem, trh začne doufat, že Evropská unie by mohla sankce vůči Íránu o něco zmírnit," poznamenal analytik Olivier Jakob z konzultační společnosti Petromatrix.

Íránská média a západní činitelé oznámili, že jednání o kontroverzním íránském jaderném programu začnou v sobotu v Istanbulu. Předchozí jednání skončila nezdarem už před více než rokem.

Objemy obchodů jsou slabší, protože většina trhů byla už v pátek kvůli velikonočním svátkům uzavřena a neobchoduje se na nich ani dnes. Volno je prakticky v celé západní Evropě.

Americké ministerstvo práce v pátek oznámilo, že zaměstnavatelé v březnu vytvořili asi 121.000 pracovních příležitostí. To je výrazně méně, než počítali analytici. Míra nezaměstnanosti sice mírně klesla, tento ukazatel ale teď nemá velkou vypovídací schopnost, protože část lidí, kteří nemohli dlouho najít práci, ze statistik vypadla.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 122,30 123,43 New York - Nymex WTI květen 101,90 103,31

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK