Dolar je vůči jenu na měsíčním minimu, slábne ale i euro

09.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. dubna (ČTK) - Kurz dolaru během dnešního obchodování na devizových trzích spadl vůči japonskému jenu na zhruba měsíční minimum, převážně ještě v reakci na nepříznivou statistiku z amerického trhu práce. Ta byla zveřejněna už v pátek, kdy se ale na většině trhů kvůli oslavám velikonočních svátků neobchodovalo. Potíže Španělska pak táhnou dolů kurz eura.

Kolem 17:00 se dolar k jenu prodával za zhruba 81,32 JPY, a proti hodnotám z konce minulého týdne ztrácel asi 0,4 procenta. Během dne přitom spadl až na 81,18 JPY, což byla jeho nejnižší hodnota od 8. března. Proti euru dolar zpevnil o 0,3 procenta na 1,3052 USD, což ale souvisí s tím, že vyhlídky eura jsou vnímány ještě hůř než vyhlídky dolaru.

Americké ministerstvo práce v pátek oznámilo, že zaměstnavatelé v březnu vytvořili asi 121.000 pracovních příležitostí. To je výrazně méně, než počítali analytici. Míra nezaměstnanosti sice mírně klesla, tento ukazatel ale teď nemá velkou vypovídací schopnost, protože část lidí, kteří nemohli dlouho najít práci, ze statistik vypadla.

Horší data z amerického trhu práce nicméně podporují názor, že by tamní centrální banka (Fed) mohla přistoupit k dalšímu uvolnění měnové politiky. Na řadu by tak mohlo teoreticky přijít už třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování, při němž Fed nakupuje vybraná aktiva, převážně státní dluhopisy.

Euro oslabovalo i vůči jenu, kde se dostalo na 106,08 JPY. To je rovněž asi měsíční minimum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK