Americké akcie kvůli horší statistice oslabují

09.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. dubna (ČTK) - Americké akcie zahájily týden poklesem, v němž se pořád ještě odrážely dopady horší statistiky z konce minulého týdne. Čísla ukázala, že trh práce v USA v březnu vytvořil mnohem méně pracovních příležitostí, než se čekalo. Opět se tak na trh vrátily obavy, zda se stav americké ekonomiky zlepšuje dostatečně rychle, aby jím šlo vysvětlit tempo růstu cen akcií v posledních měsících.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.924 bodů, a ztrácel tak 1,1 procenta. Podobně širší index S&P 500 odepisoval 1,2 procenta na 1381 bodů, index Nasdaq Composite byl slabší také zhruba o 1,1 procenta a nacházel se blízko 3047 bodů.

Americké ministerstvo práce v pátek oznámilo, že zaměstnavatelé v březnu vytvořili asi 121.000 pracovních příležitostí. To je výrazně méně, než počítali analytici. Míra nezaměstnanosti se sice nepatrně snížila, to ale v kontextu dlouhodobé nezaměstnanosti nemá velkou vypovídající hodnotu, protože část nezaměstnaných už vypadla ze statistik.

Není to ale jen horší statistika z USA, co táhne americké akcie dolů. Na pokles cen mají vliv také potíže eurozóny, které se nyní stáčejí ke Španělsku. Obavy z poklesu globální poptávky podporuje i nová statistika o poklesu výrobních cen v Číně.

Proti všeobecnému propadu cen šly ale například akcie internetové společnosti AOL, které dopoledne přidávaly asi 45 procent na 26,70 USD. Dostaly se tak nejvýše za rok a půl. K jejich růstu přispěla zpráva, že firma za více než miliardu dolarů prodá přes 800 patentů a souvisejících aplikací společnosti Microsoft.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK