Japonské akcie smazaly zisky a klesly šestý den po sobě

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. dubna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes prodloužil období poklesu už na šest dní po sobě. Zpočátku sice akcie rostly, zisky ale smazaly po rozhodnutí japonské centrální banky nechat měnovou politiku beze změny.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,1 procenta na 9538,02 bodu, nové minimum od poloviny února. V pondělí index sestoupil o 1,5 procenta a za posledních šest obchodních dní ztratil více než pět procent. Trh zažívá nejdelší sérii ztrát od července 2009.

Japonská centrální banka nechala na dnešním zasedání měnovou politiku bez jakýchkoli změn, což se všeobecně čekalo. Na trhu se ale spekulovalo, že banka by mohla překvapit podobně, jako to udělala v únoru, kdy rozšířila svůj program nákupů dluhopisů a stanovila inflační cíl. Většina aktérů na trhu čeká, že banka učiní další kroky k uvolnění měnové politiky už na příštím zasedání 27. dubna.

Na asijských devizových trzích kurz jenu po rozhodnutí Bank of Japan smazal ztráty a mírně posílil, vzhledem k očekávání dalších kroků ale zůstal pod tlakem. Dolar byl slabší kvůli dohadům, že horší páteční údaje z amerického trhu práce mohou přimět centrální banku USA k rozhodnutí o dalším kole kvantitativního uvolňování měnové politiky.

Ke konci tokijského obchodování jen k dolaru posílil proti pondělnímu závěru v New Yorku o 0,1 procenta na 81,41 JPY, během dnes ale klesl až na 81,87 JPY. Dolar vůči euru oslabil o 0,1 procenta na 1,3120 USD .

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK