Nezaměstnanost ve středních Čechách klesla na 7,3 procenta

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Ve středních Čechách v březnu klesla míra nezaměstnanosti o 0,3 procentního bodu na 7,3 procenta. Úřady práce evidovaly 51.440 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Nezaměstnanost se snížila i v celostátním měřítku, a to na 8,9 procenta z únorových 9,2 procenta.

Ve středních Čechách bylo na konci března evidováno 52.472 uchazečů o zaměstnání, tedy o 1785 méně než na konci předchozího měsíce. Úřady práce měly v nabídce 4390 volných pracovních míst, jejich počet se oproti únoru zvýšil o 282. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku míra registrované nezaměstnanosti poklesla o 0,2 procentního bodu.

Podle analytika příbramského úřadu práce Jaroslava Minaříka pokles způsobily především obnovující se sezonní práce, které byly v zimním období přerušeny, a to zejména v zemědělství, stavebnictví, povrchových lomech či lesních závodech. Podle něj lze předpokládat, že objemy sezonních prací se budou nadále zvyšovat a ke konci dubna mohou hodnoty nezaměstnanosti ještě klesnout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK