Evropské akcie začaly po páteční zprávě z USA výrazným poklesem

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. dubna (ČTK) - Západoevropské akcie začaly týden výrazným poklesem. Oslabovalo je zklamání ze slabých pátečních údajů z amerického trhu práce a dnešní smíšená čísla o čínském obchodu. Zhoršená nálada na finančních trzích se projevila rovněž v dalším růstu výnosů španělských a italských vládních dluhopisů.

Index FTSEurofirst 300 kolem 10. hodiny SELČ ztrácel 1,2 procenta na zhruba 1040 bodů. Užší Euro STOXX 50 klesl o 1,4 procenta na 2358 bodů a přiblížil se klíčové technické hranici 2352 bodů.

Evropské akciové trhy jsou dnes otevřeny poprvé od páteční zprávy o březnovém vývoji zaměstnanosti v USA. Ta ukázala přírůstek 120.000 pracovních míst, což bylo mnohem méně, než se čekalo. Údaje v pondělí oslabily americké akciové indexy o zhruba jedno procento.

Zpráva z amerického trhu práce rozšířila nedávnou sérii slabších statistických údajů a vyvolala obavy, zda se americké ekonomice podaří podpořit globální ekonomiku v době evropské dluhové krize. Příznivá není ani poslední statistika z Číny, která za březen ukázala slabý růst dovozu, což ukazuje na pomalejší růst domácí poptávky.

Zvýšení obav z ekonomických rizik se projevilo i na evropském trhu dluhopisů. Zatímco ceny německých vládních obligací, pokládané za bezpečnou investici, výrazně rostly a jejich výnosy klesly nejníže od září, výnosy italských a zejména španělských dluhopisů dál rostly. Výnos desetiletého španělského dluhopisu vzrostl dopoledne o 0,11 procentního bodu na 5,88 procenta po růstu o čtvrtinu procentního bodu za minulý týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK