Inflace je nejvyšší od listopadu 2008, zásah ČNB prý nehrozí

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Inflace byla v březnu nejvyšší od listopadu 2008. Růst spotřebitelských cen meziročně zrychlil na 3,8 procenta z únorových 3,7 procenta, meziměsíčně ceny vzrostly o dvě desetiny. Sedmý měsíc v řadě za tím stojí hlavně vyšší ceny potravin a nápojů. Podle ekonomů se inflace zřejmě přiblížila letošnímu vrcholu a od druhé poloviny roku by měla klesat. Růst cen pro ekonomiku ale není nebezpečím, takže Česká národní banka nemusí uvažovat o zvyšování úrokových sazeb, uvedli analytici.

 

V březnu meziročně zdražily zejména potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny vajec vrostly o 124 procent, chleba bezmála o pětinu a nealko nápoje o 14 procent. Téměř o pětinu vzrostly ceny pečiva, výrazně podražily cukr, kakao a káva. Výrazně dražší bylo i bydlení.

"Březnová inflace může bezpochyby dostat přízvisko vaječná. Téměř dvoutřetinový nárůst ceny vajec během měsíce přidal k inflaci hned téměř 0,2 procentního bodu. Domníváme se, že inflace se již přiblížila svému vrcholu, a tudíž čtyřprocentní úroveň zůstane zřejmě nepokořena," míní analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Podle něj není důvod, aby centrální bankéři hýbali se sazbami až do příštího roku.

Zatímco celková inflace ve spotřebitelských cenách šplhá vzhůru a vzdaluje se dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB, jádrová inflace, která odráží situaci domácí poptávky, podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka stále klesá. "Vzhledem k tomu, že její hodnota činí minus 1,3 procenta, měli bychom správně mluvit o deflaci," upozornil.

Analytici odhadli, že průměrná inflace by za celý letošní rok měla být kolem tří procent. "Dá se říct, že inflace už kulminuje, a tak dále by už neměla nijak výrazněji růst. I tak jde o nezvykle rychlý růst cen, který jsme už nějaký čas neviděli," dodal Petr Dufek z ČSOB. Podotkl, že hlavním důvodem tohoto zdražování však není poptávka, ale administrativní zásahy v podobě vyšších daní (DPH a spotřebních daní) a tzv. deregulace.

V porovnání s prognózou ČNB byla březnová inflace o půl procentního bodu vyšší. Analytik Komerční banky Miroslav Frayer se domnívá, že celkový vývoj spotřebitelských cen by neměl pro ČNB představovat zásadní problém. Inflace se sice nachází výrazně nad jejím inflačním cílem, nicméně pouze kvůli jednorázovým faktorům, které jsou mimo kontrolu měnové politiky centrální banky, dodal.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK