Írán podle tamních médií zastavil vývoz ropy do Španělska

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 10. dubna (ČTK) - Írán zastavil vývoz ropy do Španělska a zvažuje, zda nezastaví dodávky také do Německa a do Itálie. Podle agentury Reuters to dnes oznámila tamní média. Jde zřejmě o reakci na sankce, které na Írán kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu uvalily západní země. Ty se zároveň dohodly, že íránskou ropu přestanou kupovat, ovšem až od července. Do té doby je třeba zajistit dodávky z alternativních zdrojů.

O zastavení vývozu ropy do Španělska informovala íránská státní televize Press TV, která vysílá v angličtině. Žádné podrobnosti zatím nejsou známy. Íránský ministr ropného průmyslu Rostam Kásemí ale potvrdil dřívější informace, že země již zastavila vývoz ropy do Řecka.

Evropská unie v lednu oznámila, že od července bude platit celkový zákaz nákupu íránské ropy. Členským zemím se ale zatím nepodařilo zajistit si odpovídající náhradu, mimo jiné proto, že začala platit přísnější opatření k transakcím s íránskými bankami. Pro nakupující je tudíž obtížné za dovoz ropy z Íránu platit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK