Pražský akciový trh zahájil týden poklesem o 0,19 procenta

10.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Pražský akciový trh dnes neudržel dopolední přírůstek a zahájil týden mírnou ztrátou. Hlavní index PX odepsal 0,19 procenta na 925,7 bodu a klesl již pošesté po sobě. Více než tříprocentní ztráty postihly akcie vídeňské pojišťovny VIG a developera Orco. Dařilo se naopak bankovním emisím a akciím energetické firmy ČEZ. Se ztrátou dnes končily obchodování také další trhy ve středoevropském regionu.

Pražská burza po většinu dne rostla, avšak v závěru nedokázala odolat zrychlujícím se výprodejům na západoevropských akciových trzích, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Podle Josefa Němého z Komerční banky dnes zisky akcií ČEZ a Komerční banky kompenzoval pokles dalších velkých emisí, především VIG.

Cenné papíry VIG propadly o 3,05 procenta na 760,10 koruny. Cena akcií Orka klesla o 3,30 procenta na 88,51 koruny. Developer dnes oznámil, že valná hromada držitelů dluhopisů společnosti Orco Germany, dceřiné firmy developerské skupiny Orco, souhlasila s výměnou dluhu společnosti na dluhopisy směnitelné za akcie.

Na poklesu burzy se podle Mokoše dnes nejvíce podepsaly akcie telekomunikačního operátora Telefónica, které odepsaly 0,53 procenta na 372,50 koruny. Obchodovaly se tak nejníže od poloviny února.

Mokoš uvedl, že před větší ztrátou burzu uchránily především akcie Komerční banky, rostly o 0,96 procenta na 3563 korun. Cenné papíry rakouské Erste Bank uzavřely se ziskem 0,18 procenta na 382 korunách.

Dařilo se také cenným papírům ČEZ, jež se zhodnotily o 0,96 procenta na 787,50 koruny. "U titulu nebyla zaznamenána významnější korporátní zpráva, takže daný růst lze nejspíše přisuzovat jeho konzervativnosti, která vychází především ze zajímavé dividendy a relativní cenové stability," míní Mokoš.

Sázková firma Fortuna dnes oznámila, že její představenstvo navrhne valné hromadě vyplatit hrubou dividendu 0,23 eura (5,70 Kč) na akcii. Titul si polepšil o mírných 0,05 procenta na 98,05 koruny. Řádná valná hromada se uskuteční 25. května v Amsterdamu.

jap dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK