Veřejné instituce asi budou mít kvůli dotacím účet u ČNB

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Města a obce, veřejné výzkumné instituce, veřejné vysoké školy či Správa železniční dopravní cesty zřejmě budou muset kvůli příjmu dotací vést povinně účet u České národní banky. Počítá s tím novela zákona o rozpočtových pravidlech. Novelu dnes schválila vláda, vyplývá z informací ČTK.

 

Zákon, jehož cílem je úprava sestavování a fungování rozpočtu jako součásti integrovaného informačního systému státní pokladny, by měl podle záměru ministerstva financí zlepšit správu veřejných financí. Zavedení nových pravidel si vyžádá ze státního rozpočtu 950 milionů korun, vyplývá z materiálu.

Nově zákon rovněž upravuje podřízení účtů některých právnických osob souhrnnému účtu státní pokladny, který je veden v České národní bance. Všechny účty v ČNB by tak měly vést například Pozemkový fond České republiky, státní fondy, příspěvkové organizace.

Nově novela také zavádí omezení, kdy může každá organizační složka státu mít pouze jeden příjmový rozpočtový a jeden výdajový rozpočtový účet. Ministerstvo financí však kvůli složité vnitřní organizační struktuře může povolit výjimku. Dosud mohly mít jednotlivé státní instituce a ministerstva více rozpočtových účtů.

Novela upravuje i sestavování rozpočtu Poslanecké sněmovny, Senátu, Kanceláře prezidenta republiky, Ústavního soudu, Nejvyššího kontrolního úřadu a Kanceláře veřejného ochránce práv. Zákon mění také sestavování státního rozpočtu a čerpání peněz při rozpočtovém provizoriu.

Se zařazením některých účtů do systému státní pokladny nesouhlasí kraje. "S Českou národní bankou trvá rozpor ohledně ověřování veškerých hotovostních operací, operací platebních karet a účtování cen za poskytnuté platební služby Českou národní bankou," píše se v materiálu předloženém vládě.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK