Reuters: Rusko zatím nepotvrdilo dohodnutou dodávku ropy do Česka

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ruské firmy zatím Česku slíbily v dubnu dodat minimálně 230.000 tun ropy typu Urals. Agentuře Reuters to řekl mluvčí společnosti Transněfť, což je v Rusku monopolní přepravce ropy. Podle smlouvy má ale Česká republika za duben dostat 409.670 tun. Potíže s dodávkami ropy se objevily v minulých dnech, podle ruského listu Kommersant jsou za nimi zřejmě spory o cenu.

 

Transněfť už začátkem týdne uvedl, že nikoho v dodávkách ropy neomezuje. Vina prý leží na firmách Rosněfť a Lukoil, které mají dovoz do Česka zajistit. Firmy si prý nepodaly novou žádost. Mluvčí Transněfti Igor Djomin dnes řekl, že firma bude na další žádosti čekat jen do 17. dubna.

"Počkáme ještě týden," řekl Djomin. Podle rozpisu vývozních kvót, který má Transněfť na svém webu, má Rosněfť v dubnu do České republiky dodat 98.900 tun ropy, zatímco na Lukoil připadá 164.800 tun. "Tyto firmy žádost zatím nepotvrdily," vysvětlil Djomin.

List Kommersant napsal, že za potížemi s dodávkami ruské ropy do České republiky přes ropovod Družba jsou snahy ruských ropných společností zvýšit cenu suroviny. Dodávky ropy z alternativních zdrojů by podle listu vyšly české rafinerie ještě dráž. Ruské firmy prý hodlají využít spuštění nového ropovodu BTS-2 k nátlaku na odběratele ropy Urals v Evropě, aby dosáhly zvýšení cen.

"Česko má tři dny na dohodnutí nových podmínek nákupů. Alternativní přepravní cesty ropy by stály o čtyři až pět dolarů na barel víc," dodal deník. Připomněl také, že od 1. do 8. dubna Česká republika přes ropovod Družba dostala jen 15 procent měsíčního objemu dodávek.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK