Vláda odmítla návrh ČSSD na pokles spotřebních daní z paliv

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vláda dnes odmítla návrh poslanců ČSSD na snížení spotřební daně u nafty o 2,5 Kč na litr a u benzinu o 1,5 Kč. Navrhovaná změna zákona o spotřebních daních by byla v rozporu s Manchesterskou dohodou, kterou Česko podepsalo, a navíc by znamenala výpadek příjmů státního rozpočtu. Na tiskové konferenci po zasedání kabinetu to uvedl premiér Petr Nečas. Cena benzinu natural v Česku v posledních týdnech láme jeden rekord za druhým.

 

Manchesterská dohoda zavazuje unijní státy, že nebudou na výkyvy cen ropy reagovat změnou daňových sazeb. Nečas připomněl, že dohodu podepsala vláda sociálních demokratů. Stanovisko kabinetu nemá z legislativního hlediska na novelu žádný vliv, o jejím osudu rozhodne sněmovna.

Podle poslanců ČSSD je spotřební daň z pohonných hmot v Česku neúměrně vysoká a motivuje občany i velkodopravce k cenově výhodnějším nákupům v okolních zemích. Pokud by se daň snížila, rozpočtu by to podle ČSSD přineslo tři až pět miliard korun. Vláda naopak uvádí možnou rozpočtovou ztrátu při snížení daně až 15,1 miliardy korun.

Podle neoficiálních informací vláda uložila ministerstvu financí a ministerstvu průmyslu a obchodu provést analýzu cen pohonných hmot a možnosti státu reagovat na tuto situaci jinak než snížením spotřební daně.

V Česku je nyní daň z minerálních olejů u motorové nafty 10,95 Kč za litr, u benzinů s obsahem olova do 0,013 g/l daň činí 12,84 Kč za litr a u benzinů s obsahem olova přes 0,013 g/l 13,71 Kč za litr. Na pohonné hmoty je dále uvalena daň z přidané hodnoty 20 procent.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK