Úspory postihnou hlavně důchodce, jež si pohorší o 400 Kč měsíčně

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vládou navrhovaná úsporná opatření vlády se podle analytiků oslovených ČTK dotknou především důchodců, kteří si proti současnému stavu pohorší asi o 400 Kč měsíčně. Naopak daňové změny podle nich příliš neovlivní hospodaření průměrné domácnosti, neboť růst výdajů z větší části vykompenzují nižší daně z příjmu fyzických osob. Čistý příjem naopak výrazněji klesne manažerům a pracovníkům s nejvyššími příjmy.

 

Vláda dnes podle očekávání schválila balík úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP. Balík obsahuje zvýšení daní, nižší valorizaci důchodů a další opatření. Například od příštího roku vzrostou obě sazby daně z přidané hodnoty o procento na 21 a 15 procent. Zavedena má být také 20procentní daň z příjmu fyzických osob, počítat se má od roku 2014 z hrubé mzdy. Současná sazba 15 procent ze superhrubé mzdy odpovídá sazbě zhruba 21 procent z hrubé mzdy.

"Penzistům vzrostou náklady o téměř 190 korun měsíčně a současně se jim zpomalí valorizace možná až o 200 Kč," řekl ČTK analytik ČSOB Petr Dufek. Změna daně z příjmu fyzických osob, DPH, uhlíkové daně a daně z vína se podle něj průměrné domácnosti až tak dramaticky nedotkne. Na první pohled sice zaplatí více na DPH a spotřebních daních asi o 400 korun měsíčně, na straně druhé ji zhruba tři čtvrtiny tohoto růstu výdajů pomůže pokrýt nižší daň z příjmu, dodal.

"Zaměstnanci s hrubou mzdou 150.000 Kč měsíčně se čistý měsíční příjem v příštím roce sníží o 3500 Kč," uvedl senior manažer v daňovém a právním oddělení PwC ČR Tomáš Hunal. Vedle toho, že těmto pracovníkům klesne čistý příjem, zrušení stropů pro placení zdravotního pojištění zvýší cenu jejich práce. Tito odborníci nebo jejich zaměstnavatelé z řad zahraničních investorů pak mohou zvažovat přesun do zemí s příznivějším daňovým režimem, podotkl.

Zavedení sazby daně z příjmu fyzických osob z hrubé mzdy na 20 procent místo 19 procent činí podle analytika Patria Finance Davida Marka příjem rozpočtu 13 miliard Kč, zvýšení DPH o procentní bod na 15 a 21 procent celkem 17 miliard Kč. Změna valorizace penzí přinese v roce 2013 úsporu osmi miliard Kč ve srovnání s valorizací podle inflace, respektive deset miliard ve srovnání s valorizací podle mezd. Příjem ze zrušení zavedení daňového paušálu pro zaměstnance (3000 Kč), který měl nahradit daňové zvýhodnění stravenek odhadl na devět až deset miliard Kč.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK