Euro posílilo díky poklesu obav ohledně dluhové krize

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. dubna (ČTK) - Euro dnes posílilo vůči dolaru i japonskému jenu díky poklesu obav investorů ohledně dluhových problémů v Itálii a Španělsku. Ke zmírnění obav přispělo mimo jiné vyjádření jednoho z představitelů Evropské centrální banky (ECB).

Jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,5 procenta na 1,3140 USD. Vůči jenu se její kurz zvýšil o 0,6 procenta na 106,14 JPY, napsala agentura Reuters.

Člen řídicího výboru ECB Benoit Coeuré dnes uvedl, že tlak finančních trhů na Španělsko je vzhledem k tamním reformám neopodstatněný, a upozornil, že ECB dosud neukončila program nákupů státních dluhopisů. Tyto výroky vedly k poklesu úroků u klíčových desetiletých dluhopisů španělské i italské vlády.

"Vývoj devizového trhu nám ukazuje, jak jsou investoři citliví na úroveň výnosů u dluhopisů a na pozitivní komentáře ze strany ECB, i když jsou tyto komentáře poněkud vágní," uvedl analytik Steven Englander ze společnosti CitiFX.

Evropskou měnu podpořil rovněž růst na evropských akciových trzích. Analytička Audrey Childeová-Freemanová ze společnosti JPMorgan Private Bank nicméně upozornila, že euro zůstává náchylné k poklesu. "V současnosti je tu velmi málo zpráv podporujících euro," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK