Americké akcie po pěti dnech poklesu oživily

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes po pěti dnech silného poklesu oživily. Investoři nakupují hlavně tituly svázané nejvíce s cyklem ekonomického růstu v čele s akciemi bank. Ty při korekci letošního růstu nejvíce ztratily.

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.805 bodů a proti předchozímu závěru získával 0,7 procenta. Širší index S&P 500 posílil o 0,8 procenta na 1369 bodů. Souhrnný index technologického trhu Nasdaq stoupl o procento na 3020 bodů.

Index S&P 500 za minulých pět obchodovacích dní ztratil čtyři procenta a vykázal nejhlubší propad od listopadu. I přes poslední pokles je ale od počátku roku silnější o osm procent po růstu o 12 procent za první čtvrtletí. Důvodem ke korekci letošního prudkého vzestupu byly obavy o americké ekonomiky a spekulace, zda centrální banka Fed podnikne další kroky k podpoře ekonomiky.

Nejvíce posílily akcie bank v čele s Bank of America, které získaly dopoledne zhruba tři procenta. Investoři považují pokles posledního týdne za příležitost k výhodným nákupům a pohlížejí s optimismem na sezonu zveřejňování firemních výsledků za první čtvrtletí.

"Myslím, že je normální, že si trh vybral po nejlepším prvním čtvrtletí od roku 1998 přestávku. Pokud by to bylo ohledně korekce všechno, pak by byl pokles docela mělký," řekl agentuře Reuters technický analytik Bruce Zaro z bostonské firmy Delta Global Asset Management. Někteří jiní analytici ale čekají další vlny ztrát.

Akcie hliníkárenské společnosti Alcoa vzrostly o sedm procent. V úterý po uzavření obchodů firma oznámila čistý zisk, třebaže Wall Street čekal ztrátu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK