Fed: Ekonomika USA pokračuje v růstu, drahý benzin vzbuzuje obavy

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ekonomika Spojených států koncem zimy pokračovala v mírném růstu. Stoupající ceny benzinu a dalších energetických produktů ale začínají vzbuzovat obavy mezi výrobci i spotřebiteli po celé zemi. Uvedla to dnes podle agentury Reuters americká centrální banka (Fed) v situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha.

 

"Zprávy z 12 distriktů Fedu naznačily, že ekonomika v období od poloviny února do konce března pokračovala v růstu mírným tempem," uvedla banka. Upozornila rovněž na některé příznivé známky pro hospodářský růst, například na pokračující přijímání nových zaměstnanců a silný prodej nových motorových vozidel.

"Výrobci v mnoha distriktech vyjádřili optimismus ohledně růstových vyhlídek pro blízké období. Jsou však poněkud znepokojeni stoupajícími cenami ropy," píše se ve zprávě. Bezprostřední vyhlídky pro spotřebitelské výdaje jsou podle Fedu rovněž považovány za příznivé, objevily se však obavy, že stoupající ceny benzinu by v příštích měsících mohly tyto výdaje omezit.

Spotřebitelské výdaje ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. Americká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla o tři procenta, tedy nejprudším tempem od poloviny roku 2010. V letošním roce podle agentury AP počítá většina ekonomů s hospodářským růstem o 2,5 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK