ČBA letos očekává stagnaci ekonomiky, odhad mírně zlepšila

12.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká bankovní asociace (ČBA) ve své aktualizované prognóze očekává v letošním roce stagnaci tuzemské ekonomiky. Předchozí lednové odhady počítaly s poklesem o 0,1 procenta. Důvodem stagnace je malá domácí poptávka a letošní odhadovaný pokles ekonomiky eurozóny o 0,4 procenta. Představitelé ČBA o tom dnes informovali na tiskové konferenci.

 

Pomalé zlepšování vývoje ekonomiky lze podle asociace očekávat od druhé poloviny letošního roku. V roce 2013 by tak tuzemská ekonomika mohla vykázat dvouprocentní růst.

Stagnaci ekonomiky v letošním roce očekávají i některé finanční instituce, například Komerční banka. Naopak růst o 0,5 procenta čekají analytici České spořitelny. Česká národní banka očekává letos stagnaci ekonomiky, bez vládních opatření by ekonomika letos podle guvernéra ČNB Miroslava Singera rostla o 0,4 procenta. Ministerstvo financí pro letošní rok počítá podle lednové prognózy se stagnací ekonomiky, respektive s mírným růstem hrubého domácího produktu o 0,2 procenta. Novou prognózu MF zveřejní ke konci dubna.

ČBA poprvé vydala svoji makroekonomickou prognózu loni v lednu. Predikce zveřejňuje pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků ING Bank, ČSOB, České spořitelny, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Citibank a Komerční banky.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK