Pražský akciový trh stagnuje, PX dopoledne slabší o 0,06 procenta

12.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie na pražské burze v úvodu dnešního obchodování navázaly na středeční růst, později však své zisky korigovaly a index PX stagnuje těsně kolem středečního závěru. Po 11:00 byl o 0,06 procenta slabší na 939,3 bodu, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

 

Nejlépe si dopoledne vedly akcie těžařské NWR, které posílily o tři procenta ke 130 korunám. Podle Pavola Mokoše z Patria Direct akcie NWR posílily poté, co analytici Merrill Lynch ze skupiny Bank of America zvýšili doporučení pro tento titul. "Mají za to, že citlivost NWR na vývoj cen koksovatelného dělá z titulu ideální nástroj pro sázku na další vývoj cen této komodity. V australském Queenslandu, který umí s cenou uhlí zahýbat, se totiž podle nich opět schyluje k ´dokonalé bouři´, tentokrát stávkové," uvedl Mokoš.

Další změny cílových cen dnes podle Mokoše dorazily ještě pro další dva tituly. Analytici Morgan Stanley snížili cílovou cenu pro akcie rakouské pojišťovací skupiny VIG, jejíž cenné papíry oslabily o 2,5 procenta na 768 korun. Mírná úprava přišla podle Mokoše i u cíle Goldman Sachs pro ČEZ.

Významnější pohyb směrem nahoru se dnes dopoledne týkal ještě akcií sítě autobazarů AAA auto a Unipetrolu, zbývající tituly na pražské burze za minimálního zájmu stagnují kolem středečních hodnot.

Akcie v západní Evropě obnovily dnes dopoledne pokles, když je stáhl zejména propad v ropném sektoru. Trh sleduje dluhovou krizi a čeká na výsledek dnešní aukce italských státních dluhopisů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK