WTO: Růst světového obchodu po loňském útlumu dál zpomalí

12.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 12. dubna (ČTK) - Růst světového obchodu se loni zpomalil na pět procent z předloňského tempa 13,8 procenta a v letošním roce dál ochabne na 3,7 procenta. Uvedla to v dnešní zprávě Světová obchodní organizace (WTO). Útlum obchodu pod dvacetiletý průměr 5,4 procenta je podle ní důsledkem loňské ztráty dynamiky světové ekonomiky a dluhové krize zemí eurozóny.

Loni v září WTO snížila výhled růstu světového obchodu pro rok 2011 na 5,6 procenta z jarní prognózy 6,5 procenta, loňské čtvrté čtvrtletí však bylo pomalejší, než se čekalo. V roce 2013 čeká WTO mírné zrychlení růstu obchodní výměny na 5,6 procenta.

"Od propadu světového obchodu v letech 2008-09 uběhly tři roky, ale světová ekonomika a obchod jsou nadále oslabené. Další zpomalení obchodu očekávané v tomto roce ukazuje, že rizika zhoršení zůstávají vysoká," uvedl ke zprávě generální ředitel WTO Pascal Lamy.

WTO vyjádřila obavy z ekonomického nacionalismu a protekcionismu, jemuž zatím napomáhala organizace vzdorovat. "Neustálý pramínek restriktivních obchodních opatření by mohl postupně podkopat přínosy z otevřeného obchodu," varoval Lamy. Při té příležitosti vyzval členské země WTO, aby revitalizovaly obchodní systém a zabránily naplnění nepříznivého scénáře.

Dnešní předpověď pro letošní rok předpokládá zpomalení světového ekonomického růstu na 2,1 procenta z loňského tempa 2,4 procenta. Za hlavní rizika WTO označila hlubší útlum v Evropě, finanční nákazu dluhovou krizí, rychlý růst cen ropy a geopolitické problémy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK