Návrh na povinné zřízení účtů u ČNB podle měst odporuje ústavě

12.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Města a obce nesouhlasí s plánem vlády zavést pro ně povinně účty u České národní banky, na které budou směřovat příjmy ze sdílených daní. Návrh podle Svazu měst a obcí (SMO) porušuje ústavu a pokud bude schválen, chce svaz podat stížnost k Ústavnímu soudu. Vyplývá to z vyjádření SMO na jeho internetových stránkách. S novelou zákona nesouhlasí ani Česká bankovní asociace, podle které MF nevypracovalo žádnou analýzu dopadů změn. Navíc by to prý znamenalo odliv asi 97 miliard korun z účtů komerční bank.

 

"Předseda Svazu v dopise odeslaném v pátek 6. dubna vyjádřil přesvědčení, že tak zásadní zásah do financování obcí není předmětem programového prohlášení vlády. Upozornil rovněž, že v případě schválení využijí obce všech možností podání stížnosti k Ústavnímu soudu," uvedl SMO v prohlášení.

Svaz sice podle prohlášení chápe nutnost sjednocení řízení finančních toků na úrovni státu, a proto nezpochybňuje začlenění účtů na financování dotací. "Sdílené daně ale majetkem státu již nejsou, uvedl svaz.

Podíl na daňových příjmech představuje podle něj vlastní zdroj obcí, který je stanoven zákonem. "Okamžikem převodu se však finanční prostředky stávají výhradním majetkem obcí a při respektování ústavou zaručeného práva na samosprávu nemohou být součástí státní pokladny," uvádí SMO.

Novela zákona, kterou na středečním zasedání schválila vláda, počítá s tím, že města a obce, veřejné výzkumné instituce, veřejné vysoké školy či například Správa železniční dopravní cesty zřejmě budou muset kvůli příjmu dotací vést povinně účet u České národní banky. Všechny účty v ČNB by měly vést například Pozemkový fond České republiky, státní fondy, příspěvkové organizace. Cílem zákona je podle ministerstva financí finanční úspora a začlenění rozpočtu jako součásti integrovaného informačního systému státní pokladny.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska nová pravidla neomezí pro města a kraje manipulaci s penězi. "Úsilí ministerstva financí zavést povinné účty pro obce u ČNB, na které budou směřovat příjmy ze sdílených daní, však přímo ohrožuje stabilitu financování obcí," uvádí obce.

Náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek pak dnes upozornil, že ministerstvo návrh novely nedoprovodilo žádnou analýzou dopadů jak na obce, banky nebo ČNB.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK