Největším odběratelem íránské ropy je Indie, odsunula tak Čínu

12.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 12. dubna (ČTK) - Největším odběratelem íránské ropy je nyní Indie, která tak z první příčky odsunula Čínu. Ukazují to data konzultační společnosti Petrologistics. Zatímco Indie dramaticky zvýšila nákup, než začne platit embargo na dovoz íránské ropy, Čína se kvůli nespokojenosti s cenou k dalším nákupům staví rezervovaně.

Írán údaje o vývozu ropy pravidelně nezveřejňuje, ze záznamů společnosti Petrologistics je ale vidět, že přímý dovoz íránské ropy do Indie v prvním čtvrtletí v průměru činil 433.000 barelů denně. Naproti tomu objem dovozu ropy do Číny se pohyboval kolem 256.000 barelů denně.

Petrologistics má sídlo v Ženevě a patří k hlavním zdrojům dat o obchodu nejen s ropou, ale i dalšími komoditami. Data z jeho čerstvé statistiky přinesla agentura Reuters.

Dovoz do Indie se meziročně zvýšil o 23 procent a byl i výrazně nad průměrem celého loňského roku. Loni Indie z Íránu dovážela ropu tempem asi 326.000 barelů denně.

Čerstvá data podle Reuters potvrzují, že ke zvýšení dovozu ropy do Indie přispělo ochlazení vztahů mezi Teheránem a Pekingem. Na trhu se ale hovoří také o tom, že Indie dramaticky zvýšila nákup íránské ropy, aby se vyhnula problémům, až začne v červenci platit embargo na dovoz íránské ropy. Jde o nový krok, jímž chtějí západní země Teherán odstřihnout od hlavního zdroje příjmů.

Až začne embargo platit, bude obtížnější íránskou ropu nejen kupovat, ale i za ni platit. Sankce se totiž vztahují i na íránský bankovní sektor, takže provádět finanční transakce s Íránem bude těžší i pro ty země, které se k embargu nepřipojí. Problém ale zřejmě nastane i s pojištěním nákladů, kde bude jednou ze smluvních stran íránský subjekt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK