Ceny ropy stouply kvůli slabšímu dolaru

12.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes stouply kvůli slabšímu dolaru a nadějím, že americká centrální banka (Fed) přikročí k dalším opatřením na podporu domácí ekonomiky. Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Cena severomořské ropy Brent se zvýšila o 58 centů na 120,76 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila dokonce o 1,36 dolaru na 104,06 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Euro se dnes vůči dolaru vyšplhalo až na týdenní maximum. Slabší kurz dolaru zlevňuje ropu z pohledu držitelů ostatních měn, a podporuje tak poptávku. "Slabost dolaru je pro ropu příznivá," uvedl analytik Phil Flynn ze společnosti PFGBest Research.

K poklesu dolaru přispěla zpráva o překvapivém růstu počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech. Zpráva rovněž zvýšila pravděpodobnost, že Fed bude nucen přikročit k dalšímu uvolňování měnové politiky.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 120,76 120,18 New York - Nymex WTI květen 104,06 102,70

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK