Americké akcie pokračují v růstu, pomáhá zklidnění v eurozóně

12.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie v úvodu dnešního obchodování pokračovaly v růstu, o který se částečně zasloužilo zklidnění situace v eurozóně a později také spekulace, že čínská ekonomika v prvním čtvrtletí rostla rychleji, než se předpokládalo. Trh sleduje i výsledkovou sezonu, kterou v úterý úspěšně odstartovala společnost Alcoa.

 

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.953 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 1,2 procenta. Širší index S&P 500 přidával 1,1 procenta na 1384 bodů, index Nasdaq Composite zpevnil o 1,2 procenta na 3052 bodů.

V posledních dnech na akciové trhy nepříznivě působil růst výnosů státních dluhopisů některých zemí jižního křídla eurozóny, hlavně Itálie. Ta prodala další obligace, investorům ale za vypůjčené peníze musí platit mnohem víc. Vliv tohoto vývoje ale postupně odezněl a výnosy na trhu potom trochu klesly.

Náladu na trhu podle očekávání nepoznamenala ani horší statistika o vývoji počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Vzhledem k tomu, že jde o pravidelnou týdenní zprávu, která se vyznačuje větší kolísavostí, trh jí příliš velkou váhu nepřikládá.

Index S&P 500 se během dopoledne vrátil nad 50denní klouzavý průměr, který je považován za jeden z významných indikátorů technické analýzy. To znamená, že pokles, v jehož rámci index odepsal skoro pět procent, vnímají obchodníci jako příležitost k nákupu.

Na trhu se objevily i spekulace, že hrubý domácí produkt Číny v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl asi o devět procent. Pokud se to potvrdí, bude to mnohem lepší výsledek, než s jakým se na trhu počítalo. Čína nové údaje zveřejní v noci na pátek.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK