Japonské akcie díky Fast Retailing a KLDR rostly, euro oslabilo

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. dubna (ČTK) - Japonské akcie na závěr týdne stouply, podpořeny růstem společnosti Fast Retailing. Náladu na trhu zlepšila i zpráva o neúspěšném vypuštění balistické rakety KLDR. Slabší údaje o hospodářském růstu Číny však růst trhu zbrzdily. Evropská měna v Asii oslabila.

Index Nikkei stoupl o 113,2 bodu, tedy 1,2 procenta, na 9637,99 bodu. Za celý týden index klesl o půl procenta a od počátku dubna je nižší o 4,4 procenta.

Akcie společnosti Fast Retailing stouply o 8,6 procenta. Přední asijský prodejce oblečení oznámil, že jeho výsledky za fiskální druhé čtvrtletí silně rostly a za rok do srpna čeká rekordní zisk.

Severní Korea dnes i přes varování Západu vypustila balistickou raketu. Několik minut po startu ale raketa explodovala, rozpadla se a zřítila do moře. Neúspěch této mise, který už Pchjongjang nepřímo potvrdil, pro tamní režim znamená ztrátu prestiže.

Růst čínské ekonomiky v prvním čtvrtletí opět zpomalil a byl nejpomalejší za téměř tři roky. Hrubý domácí produkt se za leden až březen zvýšil o 8,1 procenta, nejpomaleji od druhého čtvrtletí 2009, po růstu o 8,9 procenta v posledních třech měsících loňského roku.

Euro v Asii oslabením reagovalo na zprávu o zpomalení růstu čínské ekonomiky, která zklamala obchodníky. Devizový trh však téměř nereagoval na zprávy z KLDR. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,15 procenta na 1,3176 USD. Dolar k jenu vzrostl o 0,2 procenta na 81,10 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK