V tendru na rekonstrukci čističky v Pelhřimově byly chyby

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. dubna (ČTK) - Ve zhruba třísetmilionovém tendru na rekonstrukci a rozšíření čističky odpadních vod v Pelhřimově byly chyby. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vrátil do hry o zakázku sdružení firem Pražské silniční a vodohospodářské stavby, Královopolská RIA a Vodohospodářské stavby. Rozhodnutí je pravomocné, pelhřimovská radnice se proti němu neodvolala, zjistila ČTK z webu ÚOHS.

Podle ÚOHS radnice nepostupovala "v souladu se zásadou rovného zacházení". Úřadu vadilo, že radnice vyloučené sdružení firem nevyzvala k objasnění dokladů, které se týkaly splnění kvalifikace, zatímco u jiných firem tak postupovala.

Kvalifikaci mohli splnit pouze uchazeči, kteří v minulosti dělali alespoň dvě rekonstrukce v oboru za více než sto milionů. Vyloučené sdružení uvedlo u jedné z referencí dvě finanční hodnoty. Radnice firmy z tendru vyřadila, podle ÚOHS měla ale sdružení požádat o písemné vysvětlení dat, protože bylo zřejmé, že jedna z hodnot je chybná.

Podle ÚOHS postup pelhřimovské radnice mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Radnice musí nyní nabídky všech firem znovu posoudit. Původně vybrala za vítěze sdružení společností Metrostav, VHZ-DIS, AGOS stavební a Held and Vrancke CZ. Rekonstrukce čistírny je jednou z největších investičních akcí Pelhřimova v posledních letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK