ŘSD získalo další stavební povolení na modernizaci D1

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo druhé stavební povolení na modernizaci dálnice D1. Povolení na osmikilometrový úsek Šternov - Psáře zatím není pravomocné. Stavět by se mělo začít v létě. ČTK to řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Nejvytíženější tuzemská dopravní tepna se nyní vyznačuje zejména v moravské části výraznými nerovnostmi.

Již v březnu ředitelství získalo povolení na modernizaci devítikilometrového úseku Lhotka - Velká Bíteš. Zároveň pokračují i přípravy na úpravy úseků Loket - Hořice, Větrný Jeníkov - Jihlava a Velká Bíteš - Devět křížů o celkové délce 23 km. Při modernizaci bude vyměněna a rozšířena vozovka, renovace čeká dálniční mosty i kanalizační systém.

Na všech pět úseků, které dohromady měří téměř 40 km, již ŘSD vypsalo výběrové řízení v hodnotě kolem čtyř miliard korun. Dodavatelé budou muset garantovat cenu stavby a zároveň budou za provedenou práci ručit deset let.

Modernizace nejstarší tuzemské dálnice mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru má být dokončená do roku 2018 a vyjde na 23,6 miliardy korun. Oprava, která patří mezi priority ministerstva, by měla být spolufinancovaná z peněz EU.

První úsek dálnice D1 mezi Prahou a Mirošovicemi stavbaři dokončili před 41 lety. Byla to tehdy vůbec první dálnice na českém území. Celá D1 mezi Prahou a Brnem začala sloužit v listopadu 1980.

V letošním roce chce ŘSD otevřít kolem 24 kilometrů nových dálnic, což je více než dvojnásobek toho co loni. Dálniční síť a síť rychlostních silnic tak bude mít přes 1200 kilometrů. Cílový stav je více než 2000 km.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK