Cestování s libereckým dopravním podnikem do Prahy zlevnilo

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 13. dubna (ČTK) - Konkurenční boj mezi libereckým dopravním podnikem a Student Agency na lince Liberec - Praha přitvrzuje. Navzdory rostoucím nákladům na pohonné hmoty se po lednovém zlevnění konkurence rozhodl snížit ceny i liberecký dopravce. Začal nabízet zvýhodněné zpáteční jízdenky a na vybrané spoje i slevy deset či 15 procent. Základní jízdenka do Prahy tak může místo 85 korun stát jen 72, zpáteční 145 místo 170 korun. ČTK to dnes řekla mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Přehled spojů, na něž dopravce poskytuje slevu, je na internetových stránkách www.dpmlj.cz. "Cestující přehled dostanou i na všech prodejních místech - v autobusech i v kamenných předprodejích," sdělil obchodní ředitel Martin Oumrt. Slevy platí zhruba na polovinu spojů z Liberce do Prahy, nejvíc jich je v úterý a ve středu, naopak v exponovaných dnech jako je čtvrtek, pátek nebo sobota, je zlevněných spojení mnohem méně. Ještě výhodnější je cesta s dopravním podnikem z Prahy do Liberce, kde jsou zlevněné dvě třetiny spojů.

Dopravní podnik zavedl dálkovou linku z Liberce do Prahy před třemi lety, na čtvrtině spojů nasazuje autobusy vybavené plošinou pro přepravu vozíčkářů. Od letošního roku zdražil dopravce jízdné o deset korun na 85 Kč. Konkurenční Studenty Agency jezdila ještě na začátku letošního roku za 90 korun, od 9. ledna ale jízdenky ve žlutých autobusech zlevnily také na 85 korun. Od poloviny ledna nabízí Student Agency na frekventované lince také zvýhodněné rodinné jízdné, díky němuž mohou rodiny s dětmi cestovat až o čtvrtinu levněji. Na jiných linkách v zemi přitom dopravce zdražil.

Liberecký dopravní podnik je největší společností ve vlastnictví Liberce, který letos městskou dopravu dotuje 200 miliony korun. Od podzimu 2009 je menšinovým vlastníkem sousední Jablonec nad Nisou. Podnik s půlmiliardovým obratem přepraví ročně 36 milionů cestujících. Loni podle předběžných informací skončilo hospodaření ziskem 1,3 milionu korun. Vedle městské dopravy a linky Liberec - Praha provozuje dopravní podnik autoškolu, má i vlastní cestovní agenturu. Významné příjmy tvoří reklama.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK