Španělé kvůli firmě YPF hrozí Argentině odvetou

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 13. dubna (ČTK) - Španělé pohrozili Argentině tvrdou odvetou v případě, že vláda této latinskoamerické země znárodní tamní energetickou společnost YPF. Podíl v ní totiž drží španělský koncern Repsol. Místopředsedkyně španělské vlády Soraya Sáenzová varovala, že omezení vlastnických práv Repsolu značně poškodí vztahy mezi oběma zeměmi. Z Madridu dokonce zaznívají hlasy, že Argentina se může stát i mezinárodním vyděděncem.

"Pokud bude přijato rozhodnutí (o znárodnění), bude to mít velmi negativní dopady na zájmy Španělska. Povinností naší vlády je bránit zájmy Španělska s veškerým důrazem," řekla Sáenzová. "Pokud by vláda musela nějaká opatření přijmout, bezpochyby to udělá," dodala.

V posledních týdnech se podle agentury Reuters objevily spekulace, že by argentinská vláda mohla koupit či jinak převzít podíl v YPF. Vyloučena ale není ani snaha o jeho zestátnění. Repsol má v YPF majoritní podíl, a firmu tak ovládá.

Ve čtvrtek se očekávalo, že argentinská prezidentka Cristina Fernándezová učiní v této věci prohlášení, nakonec tak ale neučinila. Španělský ministr zahraničních věcí José Manuel García-Margallo si nechal zavolat argentinského velvyslance Carla Antonia Bettiniho, aby mu tlumočil obavy Španělska z dopadů případného znárodnění YPF.

Pro koncern Repsol má vlastnictví YPF naprosto zásadní význam. Právě YPF se na celkových rezervách ropy a zemního plynu, jimiž Repsol disponuje, podílí asi ze 42 procent. Podle odhadů má Repsol celkové rezervy kolem 2,1 miliardy barelů ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK