ČR je pro UniCredit podle jejího šéfa jednou z klíčových zemí

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Česká republika, Polsko, Rusko a Turecko patří mezi trhy, kde hodlá v následujících letech italská bankovní skupina UniCredit expandovat a investovat. Na dnešním setkání s novináři to uvedl šéf skupiny UniCredit Federico Ghizzoni.

UniCredit je podle aktiv největší bankou v Itálii a silně se angažuje také v zemích střední a východní Evropy včetně České republiky. Tuzemská UniCredit Bank patří mezi největší banky na českém trhu.

"Region střední a východní Evropy je na základě naší strategie do roku 2015 klíčový. Česká republika je jedna ze zemí, kde budeme expandovat a chceme posílit svoji pozici. Například rozšíříme pobočkovou síť až na 180 poboček příští rok," uvedl Ghizzoni. Ke konci loňského roku měla UniCredit Bank v ČR 116 poboček.

Tuzemská UniCredit Bank má podle Ghizzoniho v rámci celé skupiny výborné výsledky, je zisková a v případě investic soběstačná. V rámci celé Evropy je skupina UniCredit podle jejího šéfa jedna z nejlépe kapitalizovaných bank v Evropě.

K současné hospodářské situaci Evropy Ghizzoni uvedl, že se situace postupně zlepšuje. Například i na evropském mezibankovním trhu je nyní díky zásahům Evropské centrální banky dostatek volných peněz. "ECB udělala dobrou práci a nemyslím si, že bude potřeba, aby v nejbližší době bylo nutné opět dodávat na trh likviditu," uvedl Ghizzoni.

Samotná Itálie podle něj nebude potřebovat pomoc zvenčí. Trhy mají v posledních měsících obavy z obnovení problémů zemí jako Itálie a Španělsko. "Itálie má dostatečnou finanční sílu. Domnívám se, že země nebude mít problém prodat státní dluhopisy," uvedl šéf UniCredit. Podle něj má sice Itálie podíl veřejného dluhu na hrubém domácím produktu přes 120 procent, ale podíl veřejného dluhu na bohatství obyvatel je jen 23 procent. "Takže Itálie má v rámci Evropy tento podíl nejlepší," upozornil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK