Spotřebitelská důvěra v USA mírně klesla kvůli dražšímu benzinu

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. dubna (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech začátkem dubna mírně klesla kvůli stoupajícím cenám benzinu. Spotřebitelé jsou však optimističtější ohledně vyhlídek. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry se snížil na 75,7 bodu z březnových 76,2 bodu. Analytici předpokládali, že index zůstane beze změny. Dílčí index současných podmínek klesl o 5,4 bodu na 86 bodů, tedy na nejnižší úroveň v letošním roce. Index očekávání však stoupl o 2,7 bodu na 72,5 bodu, nejvýše od září 2009, napsala agentura Reuters.

"Oživení důvěry rozhodujícím způsobem závisí na dvou ekonomických okolnostech, na které spotřebitelé stále čekají. Je to větší nabídka pracovních míst a konec prudkého růstu cen benzinu," uvedl šéf průzkumu Richard Curtin.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Americká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla o tři procenta, tedy nejprudším tempem od poloviny roku 2010. V letošním roce podle agentury AP počítá většina ekonomů s hospodářským růstem o 2,5 procenta.

Americká centrální banka (Fed) tento týden uvedla, že ekonomika Spojených států koncem zimy pokračovala v mírném růstu. Upozornil však, že stoupající ceny benzinu a dalších energetických produktů začínají vzbuzovat obavy mezi výrobci i spotřebiteli po celé zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK