Španělsko potřebuje 20 miliard eur, aby prodalo tři banky

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 13. dubna (ČTK) - Španělsko potřebuje minimálně 20 miliard eur (asi 495 miliard Kč), aby prodalo tři zestátněné banky. Hrozí totiž, že pokud se jejich finanční situace před prodejem nezlepší, nikdo o ně nebude mít zájem. Vláda ale zároveň tlačí na ostatní banky, aby revitalizaci sektoru samy zaplatily. Madrid se tak chce vyhnout situaci, kdy bude muset opět banky sanovat z peněz daňových poplatníků.

Španělská centrální banka prozatím zorganizovala prodej čtyř zestátněných bank a další tři má ještě prodat. Ve čtvrtek začala nabízet dvě, a to menší Banco de Valencia, která má akcie na burze a jinak působí na východním pobřeží Španělska, a středně velkou katalánskou spořitelnu Catalunya Caixa.

Potenciální zájemci ale zřejmě nebudou mít zájem, pokud nedostanou garanci krytí budoucích ztrát. Ty hrozí ještě z dob finanční krize, hlavně z roku 2008, kdy ve Španělsku splaskla bublina na realitním trhu. Právě v roce 2008 skončil vytrvalý růst cen nemovitostí, který ve Španělsku trval asi deset let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK