Rusko obhajuje rozpočtový deficit, měl by zajistit rychlejší růst

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 13. dubna (ČTK) - Rusko bude muset v příštích několika letech hospodařit s rozpočtovým deficitem, pokud chce dosáhnout rychlejšího růstu ekonomiky. Počítá s tím plán dlouhodobého ekonomického rozvoje, který vypracovalo tamní ministerstvo hospodářství. Země by pak mohla až do roku 2030 vykazovat průměrný růst 4,4 procenta ročně. Bez patřičných reforem by to ale bylo méně

"Všichni ekonomové vždy říkají, že je lepší mít rozpočet bez deficitu. To je ale banalita," řekl náměstek ministryně hospodářství Andrej Klepač, jehož citovala agentura Reuters. Menší deficit podle něj bude stačit na to, aby se zásadně zrychlil růst, zlepšila se jeho kvalita i možnosti jeho financování.

Podle Klepače, který je zároveň hlavní ekonomický prognostik ruské vlády, by se měl žádoucí rozpočtový deficit pohybovat v pásmu 1,5 až 2,0 procenta hrubého domácího produktu.

Nastíněný plán jen potvrzuje odlišnosti, která má v pohledu na věc ministerstvo hospodářství a ministerstvo financí. Zatímco ministerstvo hospodářství obhajuje vyšší vládní výdaje na zlepšení infrastruktury a lidského kapitálu, ministerstvo financí má v úmyslu omezit vládě chystaný objem nových půjček a celkově snížit výdaje státu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK