Akcie v USA za sebou mají druhý ztrátový týden, klesá i euro

13.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. dubna (ČTK) - Americké akcie v závěru týdne oslabily a těsně před koncem obchodování se jejich ztráty výrazně prohloubily. Na pokles cen měly vliv obavy ze zpomalení tempa růstu globální ekonomiky po zveřejnění dat o vývoji hrubého domácího produktu Číny. Přetrvávající potíže v eurozóně a zvlášť růst výnosů španělských státních dluhopisů pak přispěly k poklesu kurzu eura.

Dow Jonesův index odepsal 136,99 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,05 procenta na hodnotě 12.849,59 bodu. Širší index S&P 500 spadl o 1,25 procenta na 1370,26 bodu, index Nasdaq Composite klesl o 1,45 procenta na 3011,33 bodu. Technologickým emisím dnes ublížil pokles akcií společnosti Apple, které odepsaly 2,8 procenta na 605,23 USD.

"Na evropských úvěrových trzích je ten vývoj teď opravdu vážný," podotkl k situaci na trhu portfolio manažer James Dailey z investiční společnosti TEAM Asset Strategy Fund. "Obavy se teď týkají globální recese. Data z Číny i zdejší údaje o spotřebitelské důvěře na recesi ukazují, což si trhy nějaký čas nepřipouštěly," dodal.

Čínský statistický úřad oznámil, že tamní ekonomika v prvním čtvrtletí rostla tempem 8,1 procenta, což je nejpomalejší růst za poslední téměř tři roky. Na trhu se počítalo s růstem 8,3 až 8,4 procenta, i když ve čtvrtek se objevily spekulace, že růst bude asi devítiprocentní. Tyto fámy dokonce ve čtvrtek přispěly k růstu akciových trhů.

Ukázalo se také, že prudce roste závislost španělských bank na úvěrech od Evropské centrální banky (ECB). Španělské finanční ústavy si v březnu od ECB vypůjčily asi dvakrát tolik peněz než v únoru, což nahrává dohadům, že až ECB podporu ukončí, španělské banky si samy neporadí. Na nový rekord se tak vyšplhala cena takzvaných úvěrových swapů (CDS), které slouží jako pojistka proti riziku platební neschopnosti Španělska.

Za celý týden Dow Jonesův index oslabil o 1,6 procenta, zatímco index S&P 500 odepsal dvě procenta. Největší ztrátu z trojice nejsledovanějších indexů má ale Nasdaq Composite, který odepsal 2,2 procenta. O týden dříve, kdy bylo kvůli oslavám Velkého pátku o jeden obchodní den méně, Dow Jonesův index oslabil o 1,1 procenta, index S&P 500 o 0,7 procenta a index Nasdaq Composite o 0,4 procenta.

Na devizových trzích pokračovalo v poklesu euro, které vůči dolaru oslabilo už druhým týdnem v řadě. V době, kdy končilo obchodování na Wall Street, se euro k dolaru prodávalo za 1,3080 USD. To byl proti předchozímu dni pokles o 0,8 procenta. Za celý týden euro odepsalo méně než 0,2 procenta. Vůči japonskému jenu euro kleslo o 0,5 procenta na 106,04 JPY a za celý týden kleslo o 0,7 procenta.

Naopak dolar zpevňoval k většině hlavních světových měn, ke švýcarskému franku si připsal 0,9 procenta na 0,9195 CHF. Podobně k jenu dolar zpevnil o 0,2 procenta na 81,06 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK