ČSÚ:Ceny zahraničního obchodu po pěti měsících meziměsíčně klesly

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny zahraničního obchodu po pěti měsících meziměsíčně klesly, v únoru se vývozní ceny snížily o 1,3 procenta a dovozní ceny byly nižší o 1,2 procenta. Naopak meziročně vývozní ceny rostly o 4,2 procenta a dovozní ceny se zvýšily o 5,8 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

 

Největší vliv na pokles celkového meziměsíčního indexu vývozních cen mělo podle statistiků snížení cen strojů a dopravních prostředků o 1,6 procenta. "Z významnějších skupin klesly ceny polotovarů o dvě procenta a ceny průmyslového spotřebního zboží o 1,5 procenta. Rostly ceny minerálních paliv o 1,4 procenta a ceny chemikálií o dvě desetiny procenta," uvedl ČSÚ.

Největší vliv na pokles celkového meziměsíčního indexu dovozních cen mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků o 2,1 procenta. Z významnějších skupin klesly ceny ostatních surovin o čtyři procenta, průmyslového spotřebního zboží o 1,9 procenta a ceny polotovarů o 1,5 procenta. Rostly ceny potravin o 1,7 procenta a ceny minerálních paliv o 1,5 procenta.

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, meziměsíčně vzrostly na hodnotu 99,9 procenta z lednových 99,2 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK