Templářské sklepy Čejkovice koupily vinařství Reisten

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Templářské sklepy Čejkovice, které patří k největším tuzemským vinařským firmám, na začátku dubna koupily vinařství Reisten z Pavlova. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. ČTK dnes informaci získala z dokumentů, které obě společnosti založily ve Sbírce listin. Další podrobnosti Templářské sklepy Čejkovice zveřejní dnes na tiskové konferenci.

Templářské sklepy Čejkovice koupily stoprocentní podíl ve vinařství Reisten od jeho tří majitelů Martina Davida, Radomíra Nepraše a Jiřího Kaláska. "Smluvní strany uzavírají samostatnou dohodu o kupní ceně a její splatnosti, neboť převodce považuje výši kupní ceny za své obchodní tajemství," stojí ve smlouvě o převodu obchodního podílu ve vinařství Reisten, jehož základní kapitál činí 17,65 milionu korun.

Templářské sklepy Čejkovice sdružují téměř 400 rodinných pěstitelů vína a kolem 30 středních vinařských podniků. Na začátku existence společnosti se její produkce pohybovala v řádu stovek tisíc láhví, nyní na trh dodává sedm až osm milionů milionů láhví tichých vín ročně. Vinařství Reisten vlastní vinice o celkové rozloze téměř 30 hektarů. Obhospodařuje tratě v Mikulově, Sedleci a Pavlově.

Vinařské družstvo Templářské sklepy Čejkovice v roce 2010 zvýšilo tržby o 19 milionů korun na 472 milionů korun a mělo čistý zisk 35 milionů korun. Vinařství Reisten předloni utržilo zhruba 10,5 milionu korun a vykázalo ztrátu dva miliony korun.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na konci loňského roku Templářským sklepům Čejkovice za uvádění vína neznámého původu do oběhu a další údajná provinění uložila pokutu pět milionů korun. Soud ale firmě v březnu přiznal odkladný účinek na zaplacení pokuty. Konečný verdikt soud vynese patrně až za rok.

Družstvo Templářské sklepy Čejkovice nedávno uspělo u soudu i s dalším svým podáním. Soud začátkem března zrušil verdikt SZPI z roku 2010, která firmě uložila stáhnout z trhu víno z hroznů, jejichž původ se údajně neprokázal. V souvisejícím sporu firma dostala koncem loňského roku od SZPI pokutu pět milionů, proti které se také u soudu brání. S postupem SZPI firma nesouhlasí a v médiích jej pravidelně kritizuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK