Německo odmítlo výzvu Sarkozyho k rozšíření mandátu ECB

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. dubna (ČTK) - Německo dnes podle očekávání odmítlo předvolební výzvu francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho rozšířit povinnosti Evropské centrální banky (ECB) vedle starosti o nízkou inflaci i na podporu ekonomického růstu. Mluvčí kancléřky Angely Merkelové zdůraznil nutnost zachovat nezávislost ECB.

"Německý postoj k ECB a její nezávislosti je znám, je znám i v Paříži a dlouhodobě se nemění," řekl novinářům mluvčí Steffen Seibert. "Stejně jako francouzská vláda cítíme i my potřebu udržitelného růstu a přijali jsme spolu s ní řadu iniciativ právě za tímto účelem," dodal.

Sarkozy na nedělním velkém mítinku v Paříži před prezidentskými volbami slíbil přehodnotit roli ECB a nepřímo kritizoval jednostranný mandát ECB, zaměřený pouze na cenovou stabilitu. "Pokud ECB nebude podporovat růst, nebudeme mít dostatek růstu," podotkl Sarkozy.

ECB má za povinnost udržovat cenovou stabilitu a o podpoře ekonomického růstu se v jejích stanovách nic nepíše. Naopak americká centrální banka má ze zákona výslovnou povinnost podporovat zaměstnanost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK